woensdag 5 november 2014

We waren alweer bruisend bezig … met boeken en WO I !


Op maandag 3 november ontvingen we Wim en Trui Chielens. Wie zijn dat? Wat doen ze? Op die vragen moesten we zelf een oplossing zien te vinden als voortaak enkele weken geleden. Algauw ontdekten we dat Wim een auteur was en Trui een illustrator. We ontdekten ook dat dit vader en dochter was! De boekenwurm heeft duidelijk in hun huis rondgewoeld!!!
In de herfstvakantie namen sommige leerlingen de tijd om boeken van Wim Chielens te lezen en vooral “De kijkkast van Kobe” viel in het oog en ook op dat van de meesters en de juffen van L5 en L6!
Wim vertelde ons dat dit boek gebaseerd is op zijn zoon Kobe die een privé-rondleiding kreeg van zijn nonkel, Piet Chielens, die coördinator is van het “In Flanders Fields Museum“ te Ieper.
Hij kreeg alles van dichtbij te zien, kon voelen en ruiken. De dag daarop maakte Kobe zelf een mini-tentoonstelling in zijn kamer: een kijkkast met allerlei gevonden spullen rondom en in het huis. Spullen waaraan een herinnering vasthing, volgens hem van WO I.
Leuk idee vonden de kinderen L5 en L6! Wij willen dit ook eens doen en zullen deze tentoonstelling graag aan jullie voorstellen op het einde van het jaar, op het schoolfeest!
Wim had een koffertje bij met enkele spullen uit Kobe’s kijkkast en wist ons te vertellen welke WO I verhalen eraan geweven werden door zijn zoon. Het verhaal werd afgewisseld met een passend en pakkend lied die de verhalen nòg levendiger maakten!

Enkele kinderen uit de groep wisten al behoorlijk wat over WOI en oorlogen die jammer genoeg nu nog steeds aan de gang zijn in Syrië, Israël – Palestijnen, Rusland – Oekraïne, …
Na de pauze mochten we met zijn dochter Trui aan de slag! We kregen enkele alinea's tekst waarmee we met papier zelf een boekje moesten illustreren. Met schaar en gekleurd papier in de hand "tekenden" we het verhaal uit, ieder op zijn eigen manier en vorm! Het gaf verschillende prachtige resultaten. Op ons zelf gemaakt boekje wilden Wim en Trui heel graag hun handtekening zetten! Joepie, het was een superervaring!
Meer foto's vind je in ons fotoboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten